-
Lansarea volumului „Basarabia în componența Imperiului rus (1812 – 1918)”
Basarabia în componența Imperiului rus (1812 – 1918), de Andrei Cușco și Victor Taki, la Librăria din Centru
Joi, 4 aprilie crt, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea volumului Basarabia în componența Imperiului rus (1812 – 1918), de Andrei Cușco și Victor Taki, traducere din limba rusă de Vsevolod Ciornei, apărut la Editura Cartier în colecția Cartier istoric, coordonată de Virgil Pâslariuc.
Preț promoțional în ziua lansării.
Sesiune de autografe.
Alături de autor vor participa:
Virgil Pâslariuc
Igor Șarov
Sergiu Musteață
Moderatoare: Gheorghe Erizanu
„Basarabia sub stăpânire rusă era un spațiu „de tranziție” între periferiile occidentale ale imperiului și Noua Rusie (Novorossia), teritoriu supus unui intens proces de colonizare. Acest statut special se evidenția la nivel simbolic, administrativ şi legislativ. La începutul secolului al XIX-lea, regiunea s-a integrat treptat în spațiul mental, politic și social al Imperiului Rus. Pe parcursul secolului s-au produs schimbări fundamentale în limbajele de descriere și percepție a Basarabiei, legate de două concepții alternative ale spațiului imperial rus. Primul model accentua importanţa „privirii directe” a demnitarilor imperiali, în timpul călătoriilor frecvente în regiune din primele decenii de după anexare. Al doilea model, dominant după 1860, se baza pe viziunea rațională, abstractă și impersonală a birocrației moderne, pe conceptele de uniformitate și transparență administrativă. După 1862, Basarabia devine o regiune contestată, un obiect al „concurenței simbolice” dintre Rusia și România modernă, fiind singurul teritoriu rus disputat între imperiu și un stat-națiune. Pe baza abordărilor teoretice recente, volumul reevaluează critic narațiunile și interpretările istorice tradiționale privind evoluția Basarabiei în componența Imperiului Rus.” (Andrei Cușco, Victor Taki)
Andrei CUȘCO (născut la 17 octombrie 1982, în Chişinău, Republica Moldova) şi-a obţinut doctoratul în istoria comparată a Europei Centrale, de Est şi Sud-Est la Departamentul de Istorie al Universității Central-Europene (CEU), Budapesta, în 2008. Interesele sale de cercetare se axează pe istoria modernă a Europei de Est, istoria comparată a imperiilor din spațiul Eurasiei, istorie intelectuală şi istoriografie. În ultimii ani, Andrei Cuşco a lucrat pe teme legate de geografia simbolică a Basarabiei, viziunile concurente asupra acestei regiuni articulate în Imperiul Rus şi România în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, precum și asupra unor subiecte mai largi din domeniul istoriei intelectuale din cele două spații. Din septembrie 2008 a fost lector, iar din septem[1]brie 2016 până în august 2021 – conferențiar universitar la Facultatea de Istorie și Geografie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. Din ianuarie 2021 este cercetător științific la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” al Academiei Române (Iași). Andrei Cuşco este autorul unei cărți dedicate istoriei Basarabiei sub dominația Imperiului Rus, în colaborare cu Victor Taki (Basarabia în componența Imperiului Rus, 1812-1917, Moscova: Novoe Literaturnoe Obozrenie, 2012). O altă carte – A Contested Borderland: Competing Russian and Romanian Visions of Bessarabia in the Late 19th and Early 20th Century – a fost publicată la CEU Press în octombrie 2017.
Victor TAKI (născut la 12 iulie 1979, în Chişinău, Republica Moldova) şi-a obţinut doctoratul în istoria comparată a Europei Centrale, de Est şi Sud-Est la Departamentul de Istorie al Universității Central-Europene (CEU), Budapesta, în 2008. Interesele sale de cercetare se axează pe istoria Imperiului Rus în secolul al XVIII-lea și al XIX-lea, istoria Europei de Sud-Est din aceeași perioadă, precum și pe istoria intelectuală. În 2006-2008, Victor Taki a predat la Școala Antropologică Superioară și la Facultatea de Istorie și Geografie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. Din septembrie 2008, a fost profesor vizitator sau lector invitat la universitățile Carleton și Dalhousie, Universitatea din Alberta, Universitatea King și Universitatea Concordia din Edmonton. Victor Taki este autorul unei cărți dedicate istoriei Basarabiei sub dominația Imperiului Rus, în colaborare cu Andrei Cușco (Basarabia în componența Imperiului Rus, 1812-1917, Moscova: Novoe Literaturnoe Obozrenie, 2012). Ulterior a publicat Tsar and Sultan: Russian Encounters with the Ottoman Empire (I.B. Tauris, 2016) și Russia on the Danube: Empire, Elites, and Reforms in Moldavia and Wallachia, 1812-1834 (CEU Press, 2021).
Virgil PÂSLARIUC este istoric și parlamentar PAS. Cea mai recentă carte publicată: Raporturile politice dintre marea boierime si domnie in Tara Moldovei in secolul al XVI-lea. Editura Pontos, 2005.
Igor ȘAROV este istoric și rectorul Universității de Stat din Moldova. Cea mai proaspătă carte publicată: Basarabia în istoriografia rusă (1812–1862), Editura USM, 2023
Sergiu MUSTAȚĂ este istoric și arheolog. Cea mai recentă carte publicată: Identitățile Chișinăului. Orașul interbelic, Editura Arc, 2020.
Gheorghe ERIZANU este editor Cea mai recentă carte publicată: Și-am să devin erou. Texte egoiste, Cartier, 2023.
Basarabia în componența Imperiului rus (1812 – 1918), de Andrei Cușco și Victor Taki. Traducere din limba rusă de Vevolod Ciornei. Legată, 420 pag. Preț: 49 RON/199 MDLPoți procura cartea și online, oriunde ai fi. Intră pe cartier.ro sau pe cartier.md.
În Cartier istoric au mai apărut:
Pogromul. Chișinăul și înclinarea istorie, de Steven J.Zipperstein. Traducere din engleză de Cristian Fulaș
Dilomația Vechiului Regat 1878 – 1914, de Rudolf Dinu
Basarabia și nobilimea ei în secolul XIX - începutul secolului XX (vol. I și II), de Vladimir Morozan. Traducere din rusă de Vsevolod Ciornei
Cartea foametei, de Larisa Turea
Gânduri bune,
Mircea Voinea,
Redactor promovare
Postat 02 aprilie 2024
Lansarea volumului „Basarabia în componența Imperiului rus (1812 – 1918)”