Centrul de Sănătate Publică raional Hîncești Vă informează!
Button Back

Clama
  • Centrul de Sănătate Publică raional Hîncești Vă informează!

    Centrul de Sănătate Publică  raional Hîncești ,Vă informează că  conform  informaţiei saptamînale parvenite de la instituţiile medicale de asistenţă primară  din raion pe parcursul  lunii  ianuarie și trei săptămîni  a lunii februarie anul curent în raion s-a înregistrat un caz de îmbolnăvire prin gripă ,confirmată prin examenul de laborator.La nivel de țară pe parcursul anului curent (pîna la 16 februarie )s-au înregistrat 131 cazuri de îmbolnăvire prin gripă ,soldînduse cu 5 cazuri de deces.Cauzile principale care au adus la finalul tragic ,adresarea tardivă și inițierea tardivă a tratamentului antiviral.

    În cea ce priveşte infecţiile acute a căilor respiratorii superioare (IACRS )s-a înregistrat o sporire a morbidităţii în luna ianuarie  anul curent (636cazuri )faţă de aceiaşi perioadă a anului trecut (595 cazuri ).În luna februarie a continuat sporirea morbidității  înregistrinduse  -988 cazuri. Cea mai sporită morbiditate s-a înregistrat în  săptămâna  trei a lunii febtuarie – 443 cazuri .  70% din  morbiditatea prin IACRS este  determinată de înregistrată  cazurilor în rîndurile copiilor în vîrstă de 0-17 ani în special celor din colective de copii.

    În contextul evoluţiei IACRS  şi gripei la nivel europian ne putem aştepta în viitorul apropiat la creşteria numărului de cazuri de îmbolnăvire şi în Moldova ,inclusiv şi în raion.

    Situaţia în raion la moment e sub control, dar în  scopul minimalizării răspîndirii gripei și IACRS în colectivitățile de educație și învățămînt se propun spre realizare următoarele acțiuni;

    ·        Informarea tuturor colaboratorilor din instituțiile de învățămînt și educație despre agravarea situației epidemiologice la IACRS

    ·        Depistarea activă şi izolarea cît mai precoce a bolnavului. În această măsură trebuie să-şi aducă aportul părinţii, pedagogii, lucrătorii medicali. Copii cu  primele semne de boală cum ar fi  febra, cefalee, tusă uscată,depistați pe parcursul zilei în instituțiile de copii

              se izolează  temporar cu solicitarea asistenței medicale teritoriale și        anunțarea părințelor.

    ·        Admiterea în colictivități a convaliscenților numai cu prezentarea certificatului medical eliberat de  medicul ce familie.

    ·        Aerisirea sălilor de studii la fiecare pauză

    ·        Deredicarea umedă  zilnică a încăperilor cu soluţii  dezinfectante de 1%

    ·        Respectarea regimului de temperatură in insrituţile penrtru copii(+18-+20C0)

    ·        Dotarea și asigurarea funcționîrii ungherașelor de igienă personală a copiilor și colaboratorilor .

    ·        Monitorizarea zilnică a situației epidemiologice  din colectivități de către conducătorii instituțiilor de copii.

    ·       Informarea urgentă a Centrului de Sănătate Publică în caz de depășire de 25% a cazurilor de îmbolnăvire în instituție / clasă.

     

     

    Medicul şef al CSP Hînceşti                       

       Anatolie AGA           

     

    Postat 26 februarie 2015

Button Home Button Top of Page