Comunicat de presă_Seminar cu profesorii de limba și literatura română
Button Back

Clama
  • Comunicat de presă_Seminar cu profesorii de limba și literatura română

    Comunicat de presă,

    realizat în baza Seminarului pentru profesorii de limba și literatura română din raion cu subiectul ”Strategii de literație cu elevii”.

    În scopul creșterii profesionale, în zilele de 20 și 21 octombrie, profesorii de limba și literatura română din raion au participat la Seminarul cu subiectul ”Strategii de literație cu elevii”. Gazda acestui seminar, desfășurat online, a fost Liceul Teoretic ”Ștefan Holban”, Cărpineni.

    În debutul seminarului, Valentina Tonu, șefa Direcției Învățământ Hîncești, a atras atenția asupra actualității subiectului abordat, prin reactualizarea strategiilor de literație, menite să diminueze analfabetismul funcțional în rândul elevilor și dezvoltându-le abilități de literație.

    Directoarea liceului, Tamara Macari, profesoară de limba și literatura română, a vorbit despre responsabilitatea profesorului de limba și literatura română în formarea competenței de literație, menționând strategii de lectură prin care putem îmbunătăți funcționarea proceselor cognitive și metacognitive la fiecare etapă a lecției (conform cadrului ERRE).

    La data de 20 octombrie, profesorii care predau în ciclul liceal au asistat virtual la lecția publică în clasa a XI-a cu subiectul: ”Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie” -prima sinteză a umanismului românesc”, susținută de Rodica Rachiu, prof., grad didactic II. Strategiile care au asigurat succesul lecției au fost: fotolimbajul/lectura imaginii, manuscrisul pierdut, jurnalul dublu, eseul.

    În a doua zi a seminarului, pentru profesorii care predau în ciclul gimnazial, Elena Colța, prof., grad didactic II, a susținut o lecție publică în clasa a V-a  cu subiectul: ”Limbajul și expresivitatea textului ”Balada celor cinci motănași” de Ion Druță”, construită în cheia subiectului seminarului și utilizând tehnicile: lectura selectivă, explozia stelară, metoda cadranelor, tehnica 3-2-1, metoda presupunerii. La fel și secvențele de lecție prezentate de prof. Gheorghiță Tamara, grad didactic II (clasa a V-a, subiectul: ”Sfârșit de toamnă” de Vasile Alecsandri. Lectura și observarea textului”) și prof. Fălceanu Natalia, grad didactic II (clasa a VII-a, subiectul: ”Crăiasa din povești” de Mihai Eminescu. Lectura și receptarea textului”) au valorificat tehnici eficiente în formarea competenței de literație: harta textului, lectura în lanț etc.

    Utilizarea eficientă a TIC în cadrul seminarului a demonstrat profesionalismul formatorilor, interesul elevilor, dar și a asigurat transdisciplinaritatea demersului educațional.

    Atât  lecțiile, cât și secvențele filmate ”au demonstrat că în realizarea lor, profesorii s-au ghidat de obiectivele acestui seminar și au reușit să ne demonstreze strategii de lucru cu textul pentru a convinge, încă o dată, că valorificarea unei opere, a unui text literar implică și o lectură expresivă, elevii demonstrând că sunt ghidați corect în formarea lor ca un cititor avizat și vorbitor cult al limbii române...” (Valentina Tonu).

    Lecțiile și-au atins scopul. Le aducem mulțumiri formatorilor și  profesoarelor de limba și literatura română din LT ,,Ștefan Holban” pentru curajul de a prezenta ore pubice online și împărtășirea bunelor practici în dezvoltarea competenței de literație la elevi.

    Seminarul dat e un reper teoretic și practic valoros pentru structurarea demersului didactic în cheia implementării curriculumului, ediția 2019 .

    Bicioc Elena, profesoară de limba și literatura română, gr.did.I

    Rusu Natalia, profesoară de limba și literatura română, gr.did.II

    Postat 22 octombrie 2021

Seminar cu profesorii de limba și literatura română
Seminar cu profesorii de limba și literatura română
Button Home Button Top of Page