-
Atenție, curent electric !
Atenție, curent electric !
În fiecare zi utilizăm energia electrică pregătind hrana,încălzind apa, privim televizorul sau lucrăm la computator. Ea ne asigură confort și ne ușurează viața.Dar,în acelaș timp,în goana vieții uităm,că energia electrică poate fi atît prieten și ajutor,cît și dușman periculos atunci cînd ignorăm regulile de comportare cu ea.Energia electrică utilizată incorect prezintă un pericol serios nu numai pentru personalul electrotehnic care deserveşte instalaţiile electrice,ci şi pentru persoanele care se folosesc de aparatele electrice în viaţa de toate zilele. Astfel, la data de 1 martie 2016 în jurul orei 15, în gospodăria particulară ce-i aparține cet.Mamot Oleg din s.Valea Perjei, r-nul Cimișlia a avut loc un caz de electrocutare cu fiul acestuia Mamot Victor, născut la 21.01.2014, soldat cu decesul accidentatului. Din explicațiile tatălui pătimitului, Mamot Oleg , în după ameaza zilei menționate l-a scos pe Victor în ogradă să se joace, fara să fie supravegeat. In acest timp, soții au rămas în casă. La scurt timp, aproximativ peste 30 min., mama pătimitului Mamot Nadejda, a ieșit în ogradă ca să vadă ce face feciorașul, dar l-a găsit căzut la pămînt în apropieria fîntînii (care este amenajată la o distanță de 4 m. de la casă), încă cu semne de viată (răsuflînd rar și adinc). Mama l-a strămutat pe pragul casei și a început să-i acorde primul ajutor, însă fără succes. Medicii de la urgență sosiți la fața locului au constatat decesul copilului. In urma examinării locului incidentului s-a stabilit că în fîntîna din ogradă era instalată o pompă electrică de apă monofazată de tip CMI pentru pomparea apei în scopuri managere și de irigare. Alimentarea cu enrgie electrică a pompei se efectua printr-un prelungitor cu conductori tip PVS 3x1,5 mm2 de proprie fabricare, cu o lungime de aproximativ 10 m. Un capăt al prelungitorului era conectat la priza din casa de locuit la care al 3-lea fir ( nulul de protecție ) nu se utiliza, iar la celălat capăt era un bloc din 2 prize cu PE contacte (neconectate). Căpacul prizei era deteriorat și înfășurat parțial cu izolentă. In una din prizele blocului se conecta pompa de apă din fintină cu furca cu 3 fire produs de uzină. Blocul de prize era fixat pe capacul fintinii, la o inaltime de aproximativ 0,5 m. de la pămint la care copilul decedat a avut aces liber la contactele neizolate aflate sub tensiune 220 V. La data de 16.03.2016 în instalațiile electrice de distribuţie RED Union Fenosa SA, a avut loc un caz de electrocutare cu minorul Puțuntean Andrei Ghenadie (a.n. 2003) elev în cl.VI Gimnaziul Ion Greangă s.Copciac, r-nul Ștefan Vodă, soldat cu decesul accidentatului. Din examinarea de la fața locului a circumstanțelor accidentului s-au constatat următoarele.
Aproximativ în jurul orelor 1430 (din declarațiile colegilor) patru elevi din care și pătimitul au hotărît să fumeze în încăperea unde era amplasat transformatorul T2 (de rezervă), pătrunzînd în încăpere prin sistema de ventilare, care parțial era deteriorată. Ulterior toți copiii au hotărît să se ridice la etajul II al clădirii (ID 10 kV pentru tranzitarea energiei). Primul a hotărît să se ridice pătimitul, care s-a urcat pe transformator, mai apoi pe suportul barelor de tensiune prin gaura de pozare a barelor 10 kV, ajungînd în celula de dirijare a transformatorului T2 (barele erau fără tensiune în aval de întrerupătorul de sarcină a transformatorului). La tentativa de a trece din celula transformatorului în celula liniară 10 kV aflată sub tensiune (prin partea din spate), s-a apropiat la o distanţă inadmisibilă de barele sub tensiune, formînd un arc electric, în urma căruia a fost electrocutat mortal.
Pe data de 11.04.2016, aproximativ în jurul orelor 2000, în instalațiile electrice de distribuție a ÎCS ” RED Union Fenosa” SA (LEA-10kV, F-3 SE Călărași) din s.Păulești, r-ul Călărași, a avut loc un caz de electrocutare cu Plăcintă Vasile, anul nașterii 1978, care s-a soldat cu decesul acestuia.
Accidentatul Plăcintă Vasile împreună cu doi locuitori a satului Păulești au fost angajați de PF Barbăneagră Vasile pentru îngrigirea iazului din proprietate. Pătimitul, neavând un loc de trai, locuia într-o încăpere prevăzută pentru paznici, nemijlocit alături de iaz. Pe data de 11.04.2016 trei persoane, inclusiv accidentatul, se aflau la iaz. Înspre seară doi din ei s-au dus cu barca pentru a prinde pește, iar pătimitului Plăcintă Vasile i s-a însărcinat să facă focul pentru saună.
Din motive necunoscute accidentatul a hotărât să racordeze rețeaua internă prin intermediul unui prelungitor din cablu PVS-2x2,5mm2 la LEA-10kV care trece în nemijlocită apropiere de încăpere. Urcându-se pe scară, cu ajutorul țevii din polipropilenă a ajuns până la conductorul LEA-10kV și a agățat un capăt al prelungitorului. Al doilea capăt a prelungitorului era pus pe masa de lemn din interiorul încăperii. Coborându-se de pe scară, accidentatul a întrat în încăpere și a apucat alt capăt a prelungitorului, probabil cu scopul conectării la rețeaua internă, creând prin corpul său legătura la pământ şi imediat a fost electrocutat.
Cei doi colegi, întorcându-se de la iaz, l-au găsit jos pe podea în cameră cu cablu în mână, şi auzind zgomot specific și-au dat seama că cablu se află sub tensiune. Ieșind din casă au observat prelungitorul, agăţat de conductorul de jos a LEA-10kV. Cu scopul eliberării pătimitului de sub acțiunea curentului electric ei au încercat să arunce cu ștachete de gard în direcția punctului de conectare pentru debranşarea prelungitorului agăţat, însă fără succes, și atunci unul din ei a hotărât să tragă de cablu cu mâna goală, trăgând de fir a rupt conexiunea cu LEA 10kV, primind arsuri uşoare la mâna (din cauza că firul era fierbinte). După aceasta au încercat să acorde primul ajutor colegului său dar fără succes, văzând că nu-l mai pot salva au anunțat salvarea și poliția.
Iată exemplele accidentelor care au avut loc de la începutul anului 2016. Din analiza cercetărilor efectuate de către colaboratorii Inspectoratului Energetic de Stat, s-a constatat că cele mai frecvente cazuri tipice de electrocutări au loc din cauza neconștientizării și nerespectării regulilor elementare de electrsecuritate , informarea insuficientă a celor maturi cît și a copiilor despre pericolul cel prezintă curentul electric, exploatarea incorectă a instalaţiilor electrice.
Pentru preîntîmpinarea cazurilor de electrocutare a copiilor, în deosebi pe perioada vacanței de vară,Inspectoratul Energetic de Stat recomandă de adusla cunoştinţa copiilor cerinţele de bază ale Regulamentului securităţii electrice:
1Înainte de a începe lucrul în instalaţiile electrice verificaţi prezenţa sau lipsa tensiunii pe partea deconectată a utilajului electric; 2.Izolarea electrică a elementelor aflate sub tensiune;
3.Aplicarea îngrădirilor care nu permit trecerea persoanelor spre elementele aflate sub tensiune;
4.Folosirea unor pardosele(covoraşe) din material izolant;
5.Nu se permite urcarea pe pilonii liniilor aeriene şi pe posturile de transformare instalate deschis;
6.Conductoarele căzute la pămînt trebue ocolite la o distanţă nu mai mică de 8-10m;
7.Înterzicerea utilizării prelungitoarelor neomologate,fabricate individual;
8.Înterzicerea urcării în copacii în apropierea cărora trec fire electrice;
9.Nu organizaţi jocuri sub liniile electrice aeriene sau lîngă posturile de transformare;
10.Se interzice de a arunca pe firele liniei electrice aeriene sîrmă şi alte obiecte metalice;
11.Categoric se interzice de a strica izolatoarele de pe stîlpii liniilor electrice aeriene şi punctele de transformare;
12.Nu se permte de a întra în încăperile cu destinaţie specială(staţii de transformare,instalaţii de distribuţie).
Numai o respectare adecvată şi riguroasă a Normelor de amenajare şi a regulilor menţionate,deservirea şi exploatarea instalaţiilor electrice va da posibilitatea reală de a evita şi reduce tragediile de genul celor menţionate.
Postat 25 mai 2016
Atenție, curent electric !