Atenţie, curent electric !
Button Back

Clama
  • Atenţie, curent electric !

          În fiecare zi utilizăm energia electrică pregătind hrana,încălzind apa, privim televizorul sau lucrăm la computator.Ea ne asigură confort şi ne uşurează viaţa.Dar,în acelaş timp,în goana vieţii uităm,că energia electrică  poate fi atît prieten şi ajutor,cît şi duşman periculos atunci cînd  ignorăm  regulile de comportare cu ea.Energia electrică utilizată incorect prezintă un pericol serios nu numai pentru personalul  electrotehnic care deserveşte instalaţiile electrice,ci şi pentru persoanele care se folosesc de aparatele electrice în viaţa de toate zilele.                                                                                                                                                 

    Astfel, la data de 01.01.15 în jurul orelor 16-30, în încăperea pentru baie a blocului administrativ de la ferma de porci s.Corlăteni, r-nul Rîşcani  a avut loc un caz de electrocutare, soldat cu decesul cet.Lilia Ungureanu, a.n. 1968 domiciliată în s.Corlăteni r-nul Rîşcani, angajată a SRL “Asgardan Grup”.

      După o zi de muncă înainte de a pleca acasă, accidentata a hotărît să facă o baie. Întrînd în camera de baie,s-a apropiat de robinetul cu apă caldă şi vrînd să-l deschidă a contactat cu mîna stîngă  manivela robinetului, în urmă căreia a fost electrocutată. Cauza  electocutării- încălcările grave  la montarea şi exploatarea încălzitorului de apă electric.

     Pe data de 04.05.2015 la ora14-30,în gospodăria ce-i aparţine d-nei Acriş Raisa din s.Găvănoasa,r-nul Cahul a avut loc un caz de electrocutare cu fiica acesteia,Acriş Aliona, născută la 26.06.1999 (15ani),elevă a liceului teoretic,soldat cu decesul accidentatei.

       Din spusele mamei accidentatei,Acriş Raisa cazul s-a produs la tentativa de a conecta în priza electrică 220 V a unui „boiler electric” de producţie artizanală, care era folosit pentru încălzirea apei de spălat vesela sau mâinile.„Boilerul electric” în cauză era conectat la o priză electrică din antreul casei de locuit. Priza electrică nu era dotată cu firul de protecţie PE şi nu se proteja cu dispozitiv de protecţie contra curenţilor de defect (DPACD).

      Un alt caz de electrocutare  a avut loc pe data  de 05 mai 2015 in jurul orelor 12-15  a avut loc un caz de electrocutare cu cet. Duţu Valentin Antonovici, anul naşterii 1955, domiciliat în s.Grimancauţi r-nul Briceni, neangajat în cîmpul muncii şi care s-a soldat cu decesul pătimitului. 

      În ziua nominalizată, cet. Duţu Valentin, find singur acasă, a instalat scara din lemn pe carcasa metalică pentru viţa de vie din ogradă şi infăşurind un conductor  cu cirlig la capăt, s-a urcat pe scară şi la conectat la conductorul fazic a LEA-0,4 kV,amplasată in preajma porţii gospodăriei sale. Apoi a efectuat conectatarea  altui conductor de la conductorul “nul” a liniei date.Coborîndu-se de pe scară, pătimitul a hotărît să efectueze unirea capătului conductoarului aflat sub tensiune cu alt cablu de putere  pentru a prelungi reţeaua.La momentul efectuării conexiunii cet.Duţu Valentin din neatenţie s-a atins de firul aflat sub tensiune în urma căreia a fost electrocutat mortal.

                 Iată  exemplele accidentelor care au avut loc de la începutul  anului 2015. Din analiza cercetărilor efectuate de către colaboratorii Inspectoratului  Energetic de Stat, s-a constatat  că cele mai frecvente cazuri  tipice de electrocutări au loc din cauza  neconştientizării  şi nerespectării regulilor elementare  de electrsecuritate , informarea insuficientă a celor maturi cît şi a copiilor  despre pericolul cel prezintă curentul electric, exploatarea incorectă a instalaţiilor electrice.

            Pentru preîntîmpinarea cazurilor de electrocutare a copiilor, în deosebi pe perioada vacanţei de vară,Inspectoratul  Energetic de Stat recomandă de adusla cunoştinţa copiilor cerinţele de bază ale Regulamentului securităţii electrice:

       1. Înainte de a începe lucrul în instalaţiile electrice verificaţi prezenţa sau lipsa tensiunii pe partea deconectată a utilajului  electric;                

           2.Izolarea electrică a elementelor aflate sub tensiune;

              3.Aplicarea îngrădirilor care nu permit trecerea persoanelor spre elementele aflate sub tensiune;

              4.Folosirea unor pardosele(covoraşe) din material izolant;

             5.Nu se permite urcarea  pe pilonii liniilor aeriene şi pe posturile de transformare instalate deschis;

             6.Conductoarele căzute la pămînt trebue ocolite la o distanţă nu mai mică de 8-10m;

             7.Înterzicerea utilizării prelungitoarelor neomologate,fabricate individual;

           8.Înterzicerea urcării în copacii în apropierea cărora trec fire electrice;

              9.Nu organizaţi jocuri sub liniile electrice aeriene sau lîngă posturile de transformare;

             10.Se interzice de a arunca pe firele liniei  electrice  aeriene sîrmă şi alte obiecte metalice;

             11.Categoric se interzice de a strica izolatoarele  de pe stîlpii liniilor electrice aeriene şi punctele de transformare;

             12.Nu se permte de a întra în încăperile cu destinaţie specială(staţii de transformare,instalaţii de distribuţie).

         Numai o respectare adecvată şi riguroasă  a Normelor de amenajare şi a regulilor  menţionate,deservirea şi exploatarea  instalaţiilor electrice va da posibilitatea reală de a evita şi reduce tragediile de genul celor menţionate. 

     

                               Inspector pentru supravegherea energetică de stat    V. Sîlică                                   

    Postat 22 mai 2015

Button Home Button Top of Page
PrevNext
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031