În atenţia managerilor şcolari
Button Back

Clama
  • În atenţia managerilor şcolari

    Direcţia Învăţămînt îşi exprimă regretul asupra cazurilor diverse de manifestare  a violenţei printre şi împotriva copiilor din instituţiile de învăţământ. Deşi, în conformitate cu planurile de activitate ale direcţiei , s-au desfăşurat seminare de instruire pentru cadrele didacticeşi cele manageriale cu subiecte ce sensibiliza societatea pedagogică cu referire la excluderea oricărei

    forme de violenţă împotriva minorilor, spre regret, în ultima perioadă, organele de drept sunt sesizate despre abuzul împotriva copiilor.

         Astfel, Vă informăm că, în data de 13 ianuarie, 2015, în GM ,,A.Bunduchi”, Buţeni, a avut loc un caz de violenţă, mediatizat în mass media: profesorul  a abuzat elevul în timpul lecţiei.

        Ca urmare a confirmării producerii cazului, Direcţia Învăţămînt a desfăşurat la 14.01.2015 şedinţa extraordinară  a Consiliului de Administraţie, stabilind următoarele încălcări:

    • Managerul instituţiei  nu a dat importanţă cazului şi nu a sesizat la timp Direcţia Învăţământ, aşteptînd mai întîi rezultatele investigării;
    • Coordonatorul local, desemnat prin ordin de către directorul instituţiei, nu a informat autoritatea tutelară şi coordonatorul raional despre  cazul dat, fiind încălcate prevederile Hotărîrii de Guvern nr.270 din 08.04.2014.
    • Cadrul didactic a aplicat acte de violenţă faţă de copil, fapt confirmat prin explicaţia făcută pe numele şefei Direcţiei Învăţământ.

     

        În conformitate cu prevederile Ordinului nr.77 din 22 februarie 2013 ,,Cu privire la Procedura de organizare instituţională şi de intervenţie a lucrătorilor instituţiilor de învăţămînt în cazurile de abuz, neglijare, exploatare, trafic al copiulului” şi  prevederile art.86 (alin.(1), lit..n )şi art.301(alin.(1),lit.b)  din Codul Muncii,  Consiliul de Administraţie a decis:

    1. A lua act de informaţia prezentată de şefa DÎ Hînceşti, Valentina Tonu.
    2. A interveni către şefa DÎ pentru sancţionarea dlui Gîrleanu Pantelemon, director al GM Buţeni,  prin mustrare.
    3. A indica dlui Gîrleanu Pantelemon, director al GM Buţeni:

           * concedierea cadrului didactic, Mămăligă I., în conformitate cu art.    

               86 alin.(1) lit. n) şi art. 301 alin. (1) lit. b) din Codul Muncii;

           * avertizarea coordonatorului local pentru nerespectarea prevederilor    

              Hotărârii Guvernului NR.270 din 08.04.2014.

    1.  Direcţia Învăţămînt Hînceşti  îşi propune:
      • să reamintească la următoarea şedinţă cu managerii instituţiilor educaţionale din raion Procedura de organizare  instituţională şi de intervenţie a lucrătorilor instituţiilor de învăţămînt în cazurile de abuz, neglijare, exploatare, trafic al copilului (Ordinul ME nr. 77 din 22 februarie, 2013).
      • să monitorizeze activitatea instituţiilor educaţionale pe segmentul de implementare a Planului de acţiuni privind prevenirea cazurilor de abuz, neglijare, exploatare, trafic al copilului.

         Direcţia Învăţământ , conştientizând gravitatea situaţiei create şi întru evitarea cazurilor de aplicare a diverselor forme de violenţă, atenţionează cadrele didactice din sistemul educaţional raional asupra comportamentului inadecvat şi recomandă revederea stipulărilor din Regulamentul vieţii interne a instituţiilor, care ar trebui să asigure atât securitatea elevilor, cât şi a profesorilor, ce pot deveni jertfe ale unor insinuări nejustificate.

     

     

    Valentina Tonu,

    Şefa DÎ Hînceşti                                   

    Postat 15 ianuarie 2015

Button Home Button Top of Page