Bugetele a peste 1300 de școli din țară – acum disponibile online
Button Back

Clama
  • Bugetele a peste 1300 de școli din țară – acum disponibile online

    Chișinău, 29 aprilie 2014. Ministerul Educației în comun cu Centrul Analitic Independent Expert-Grup a lansat la 29 aprilie curent, o nouă secțiune pewww.BudgetStories.md: „Bugetul școlii 2014” (http://www.budgetstories.md/bugetul-scolii-2014/).

    Datorită acestui proiect, în premieră pentru Republica Moldova, toate bugetele planificate pentru școlile din țară în anul 2014 sînt disponibile online. Orice vizitator al paginii web „Bugetul școlii 2014” poate vedea de cîți bani dispune o anumită instituție de învățămînt și cîte resurse revin în mediu pentru un elev.

    Ministrul Educației, Maia Sandu a menționat că acest proiect vine să confirme angajamentul Ministerului Educației pentru promovarea unui sistem de învățămînt de calitate bazat pe performanță, excelență și transparență. ”Grație acestei platforme orice cetățean, orice elev, părinte, profesor, cadru managerial poate accesa în mod interactiv datele despre bugetele școlilor în anul 2013 și despre resursele planificate pentru anul 2014. Investițiile în educație vor conduce la rezultate reale în îmbunătățirea calității și sporirea performanței elevilor doar dacă vor fi făcute în mod echitabil și responsabil. În același timp, transparența în administrarea bugetelor este esențială pentru înțelegerea procesului bugetar, pentru comunicarea cu părinții și alți actori interesați, pentru împărtășirea bunelor practici între școli și pentru îmbunătățirea managementului instituțiilor de învățămînt”, a spus ministrul.        

    Noua secțiune de pe BudgetStories.md conține și informații despre felul cum au fost cheltuiți banii din bugetele școlilor în anul 2013 și investițiile în infrastructura instituțiilor de învățămînt realizate în această perioadă. Datele sînt prezentate la nivel de raion și la nivel de instituție școlară. Utilizatorii site-ului pot afla informații privind tipul investițiilor: schimbarea ușilor și ferestrelor, reparația capitală a acoperișului instituției sau procurarea echipamentului IT pentru școală.

    Secțiunea „Bugetul școlii 2014” permite compararea interactivă a bugetelor școlilor din toate localitățile Republicii Moldova. Datele sînt disponibile pentru descărcare, fiind prezentate și prin intermediul unor grafice interactive.

    Pagina oferă utilizatorilor exemplul elevilor care se implică activ în procesul de luare a deciziilor pentru școlile lor: „Bugetul rămîne încă ceva confidenţial, atît pentru elevi, cît şi pentru părinţi. Dat fiind faptul că elevii sînt beneficiarii direcți ai școlii, ar fi logic să ştim pe ce sînt cheltuiţi banii şcolii şi să se ţină cont şi de opinia elevilor”, afirmă Marius Chirtoacă, elev din capitală.

    Secțiunea lansată astăzi va oferi publicului larg posibilitatea de a se implica în monitorizarea bugetelor școlilor. Astfel, orice elev, profesor sau părinte va putea descărca de pe pagina web un formular tipizat adresat conducerii școlii, prin care aceștia vor solicita publicarea bugetului pe panoul informativ sau pe website-ul instituției de învățămînt.

    Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educației în comun cu Centrul Analitic Independent Expert-Grup, în cadrul proiectului „Facilitarea participării cetățenilor la consolidarea unei reforme educaționale responsabile și la îmbunătățirea calității educației din Republica Moldova” („Școala Mea”). Proiectul este desfășurat cu suportul financiar al Băncii Mondiale (Parteneriatul Global pentru Responsabilizare Socială).

     

     Urmăriți evenimentul aici: http://www.privesc.eu/Arhiva/35373/Lansarea-paginii-web--Bugetul-Scolii-2014-

    Postat 30 aprilie 2014

Button Home Button Top of Page