-
Comunicat de presă: Ședința de lucru cu IET din 29.11.2022
Sistemul educațional al Republicii Moldova tinde mereu spre modernizare și îmbunătățire a serviciilor educaționale, care are ca scop satisfacerea necesităților comunității noastre sociale și economice. Odată cu asta, potențialul uman al sitemului educațional suferă neajunsuri atât în număr cât și în performanță. Direcția Învățământ Hîncești (DÎ Hîncești) a stabilit că una dintre problemele, care trebuie soluționate, este „dezinteresul cadrelor didactice și manageriale pentru creșterea profesională” (Planul anual de activitate al Direcției Învățământ Hîncești, pag.7), stabilind astfel, Obiectivul General „stimularea excelenței în educație și sporirea accesului la o educație de calitate prin învățare/formare permanentă.
În acest context, DÎ Hîncești, în persoana dnelor Valentina TONU, șefa DÎ Hîncești și Maria DĂNILĂ, specialist principal, responsabil de învățământul preșcolar, a organizat și desfășurat, marți, 29 noiembrie 2022, în incinta Instituției de Educație Timpurie nr.4 „Andrieș”, mun. Hîncești, seminarul teoretico-practic cu managerii instituțiilor de educație timpurie ,,Planul de dezvoltare strategică a instituției de învățământ (PDS)”. Conținutul tematic abordat este unul foarte actual, având în vedere că PDS reprezintă principalul document strategic valoros al oricărei instituției de învățământ. Elaborarea CALITATIVĂ a acestui document permite și creează context concret, nu numai pentru buna funcționare a instituției, dar, în mod prioritar, pentru dezvoltarea acesteia și ridicarea competitivității pe piața educațională.
Ponderea acestei activități de formare a fost faptul, că managerii-participanți au avut oportunitatea de a reactualiza aspectele teoretice și de a exersa, în mod practic, caracteristicile fiecărui component ale PDS, elaborat de către colege. Printre directorii, a căror experiență a fost valorifică, sunt: GUȚULEAC Lilia, IET din s. Bozieni, BUHNĂ Elena, IET nr.3 din com. Cărpineni, MEȘINĂ Olesea, IET nr.1 din mun. Hâncești, STANCIU Maria, IET din s. Lăpușna, CRÎVDA Aurelia, IET din s.Nemțeni, COMÂNDARI Lilia, IET din s. Bobeica), SOCOLOV Tatiana, IET din s. Buțeni, GRINCIUC Galina, IET din s.Sofia, BÂNZARU Violeta, IET din s. Boghiceni.
Totodată, a fost apreciată și valorificată experiența colegelor care au și ghidat managerii-participanți, având rolul experților: MORĂRAȘU Elena, IET din s.Logănești, MILLER Natalia, IET din s.Bujor, SOLOMON Tatiana, IET nr.1 din com. Sărata Galbenă, MACARU Irina, IET ,,Lăpușnița” din com. Cărpineni.
În urma activității, fiecare manager, a conștientizat ca procesul de elaborare a unui PDS necesită responsabilitate și obiectivitate și că fiecare este în potență să consolideze eforturile pentru îmbunătățirea propriului TRASEU spre O Instituție de Educație Timpurie-Model.
Marina Pascal, director IET nr.3 „Alionușca” Hîncești
https://www.facebook.com/directiainvatamant.hincesti.9
Postat 01 decembrie 2022
Comunicat de presă: Ședința de lucru cu IET din 29.11.2022