Formări în raionul Hânceşti privind educaţia incluzivă centrată pe copil
Button Back

Clama
  • Formări în raionul Hânceşti privind educaţia incluzivă centrată pe copil

     

    Formarea continuă a cadrelor didactice a reprezentat întotdeauna o necesitate şi o prioritate, întrucât domeniul educaţiei este unul dintre domeniile receptive faţă de noile tendinţe şi abordări, care pun accent pe incluziune şi asistenţă individualizată a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale. Educaţia incluzivă, promovată în Republica Moldova la nivel de politici şi practici, asigură dreptul fiecărui copil la educaţie în şcoala generală, alături de semeni, şi oferă oportunităţi de dezvoltare a potenţialului copiilor.

    Consolidarea capacităţilor cadrelor didactice în domeniul educaţiei incluzive centrate pe copil constituie un proces continuu, ce permite sporirea competenţelor profesionale şi abordarea unui şir de subiecte actuale, precum: principiile-cheie în dezvoltarea practicilor de educaţie incluzivă în şcolile generale, realizarea managementului şi organizarea procesului educaţional incluziv, particularitățile de dezvoltare a copiilor, tehnologiile didactice incluzive utilizate pentru a asigura succesul fiecărui copil la şcoală.

    Acestea, dar şi alte subiecte, au fost incluse pe agenda celor două seminare de instruire în domeniul educației incluzive centrate pe copil, desfăşurate la Liceul Teoretic „Universum” din Sărata Galbenă (între 22-26 martie 2016) şi Liceul Teoretic „Cezar Radu” din Leuşeni (între 29 martie – 02 aprilie 2016), raionul Hânceşti.

    Instruirile fac parte dintr-un program de formare continuă a cadrelor didactice, realizat în cadrul Proiectului „Integrarea copiilor cu dizabilități în școlile generale”, finanțat din Grantul oferit de Guvernul Japoniei, administrat de Banca Mondială, gestionat de Fondul de Investiții Sociale din Moldova şi implementat de A.O. Lumos Foundation Moldova. Scopul proiectului este de a demonstra, prin activități de pilotare, că autoritățile publice locale pot implementa cu succes politicile naționale care promovează incluziunea copiilor cu dizabilități în școlile generale.

    La aceste instruiri au participat cadrele didactice şi manageriale din ambele instituţii de învăţământ general, specialişti ai Direcției de Învățământ Hânceşti şi ai Serviciului raional de asistență psihopedagogică. Pe parcursul a 40 de ore de instruire, participanţii au avut posibilitatea să cunoască şi să pună în discuţie abordările teoretico-practice și metodologice privind incluziunea şcolară a copiilor cu dizabilităţi, fiind ghidaţi de un grup de formatori naţionali, constituit din experţi din mediul academic, practicieni din domeniul educaţiei şi specialişti în instruire ai organizaţiei Lumos Moldova.

    Seminarele de instruire au cuprins prezentări, lucru în grup, analiza unor studii de caz şi activităţi interactive, în rezultatul cărora profesorii şi cadrele manageriale şi-au consolidat competenţele necesare pentru a crea un mediu incluziv şi prietenos în şcoală, pentru a oferi asistenţă individualizată copiilor cu cerinţe educaţionale speciale, precum şi pentru a promova valorile şi cultura incluzivă în şcoală şi comunitate. Participanţilor la instruiri li s-a oferit un suport de curs, ce cuprinde opt module de instruire, în care sunt reflectate cele mai importante aspecte privind:

    ·           cadrul conceptual și legislativ de dezvoltare a educației incluzive;

    ·           managementul educației incluzive și dezvoltarea educației incluzive;

    ·           conștientizarea și acceptarea dizabilităților;

    ·           evaluarea dezvoltării copilului;

    ·           bariere în învățare și participare. Particularități de dezvoltare a copiilor;

    ·           abordarea individualizată și adaptările curriculare; 

    ·           tehnologii didactice incluzive;

    ·           evaluarea progresului de învățare al elevului și certificarea.

    Cadrele didactice şi manageriale de la Liceul Teoretic „Universum” şi Liceul Teoretic „Cezar Radu”, specialiştii Direcției de Învățământ Hânceşti şi ai Serviciului raional de asistență psihopedagogică (SAP) au apreciat înalt calitatea şi utilitatea seminarelor de instruire, organizate pentru a răspunde necesităţilor de formare identificate la nivel local. În opinia șefului SAP Hânceşti, dna Maria Iusico, prin participarea la instruiri este asigurată înţelegerea rolurilor tuturor celor implicaţi în dezvoltarea educaţiei incluzive şi sunt consolidate capacităţile profesorilor și a cadrelor didactice de sprijin de a colabora pentru a asista copiii cu dizabilități să învețe alături de semenii lor. „Echipa SAP Hânceşti, fiind responsabilă de asistența metodologică în domeniul educației incluzive, a urmărit cu atenție și s-a implicat în activitățile de instruire oferite, pentru ca, la rândul său, să disemineze informațiile și cunoștințele președinților Comisiilor multidisciplinare intrașcolare, cadrelor didactice la clasă, cadrelor didactice de sprijin din toate instituțiile de învăţământ general din raion în următorul an școlar.”

    Directorul Liceului Teoretic „Universum” din Sărata Galbenă, dna Anastasia Pascaru, a menționat: „Educația incluzivă, fiind un proces complex, necesită mecanisme clare de planificare, organizare, coordonare, îndrumare metodologică. Toate acestea țin de domeniul managementului. Seminarul de instruire a cadrelor didactice în domeniul educației incluzive ne-a ajutat să cunoaștem mai bine principiile managementului educației incluzive, să identificăm factori care contribuie la schimbarea culturii organizaționale și dezvoltarea educației incluzive la nivelul școlii.” Totodată, directorul Liceului Teoretic „Cezar Radu” din Leuşeni, dna Maria Rusu, a subliniat: „Avantajele obținute în rezultatul participării la seminarul de instruire în cadrul liceului nostru țin de actualizarea cunoștințelor și competențelor în domeniu, sporirea calității profesionale, precum și asimilarea unor metode și procedee moderne, necesare pentru realizarea activității de predare-învățare-evaluare și asigurarea reușitei școlare a fiecărui elev.”

    Liceul Teoretic „Universum” și Liceul Teoretic „Cezar Radu” din raionul Hâncești se numără printre cele 20 de instituţii de învăţământ general din 14 raioane, care vor beneficia de instruiri, mentorat şi suport în aplicarea şi dezvoltarea practicilor de educaţie incluzivă, ce vor fi oferite în cadrul Proiectului „Integrarea copiilor cu dizabilități în școlile generale”. Implementarea acestui proiect va contribui la conștientizarea beneficiilor și perspectivelor pe care le obțin copiii învățând în medii comune, dar și la extinderea valorilor și culturii incluzive în școlile generale din raionul Hâncești. Pe termen lung, proiectul va asigura realizarea obiectivelor majore stipulate în Programul de dezvoltare a educației incluzive în Republica Moldova pentru anii 2011-2020, favorizând șansele egale la educație de calitate pentru toți copiii.

    ****

    Activitățile Proiectului „Integrarea copiilor cu dizabilități în școlile generale” se desfășoară în raioanele Drochia, Râşcani, Glodeni, Orhei, Teleneşti, Ungheni, Sângerei, Hânceşti, Nisporeni, Leova, Ştefan Vodă, Străşeni, Cimişlia şi UTA Găgăuzia.

    În perioada august 2014 – august 2015, autoritățile publice locale din 24 de raioane au beneficiat de sprijin în elaborarea/actualizarea planurilor raionale de implementare a Programului de dezvoltare a educației incluzive în Republica Moldova pentru anii 2011-2020. În perioada noiembrie 2015 – iulie 2016, Lumos Moldova va oferi servicii de consultanță privind asistența tehnică în dezvoltarea modulelor de instruire şi instruirea cadrelor didactice pentru a sprijini şi învăţa copiii cu dizabilităţi în şcoala generală.

    Valoarea totală a grantului nerambursabil oferit de Guvernul Japoniei pentru Republica Moldova constituie 2,86 milioane de dolari SUA. Douăzeci de comunităţi cu şcoli de circumscripţie vor beneficia de finanţări pentru a crea condiţii care ar satisface nevoile copiilor cu dizabilităţi, adică rampe de acces, mobilier special, adaptarea blocurilor sanitare, instalarea balustradelor.

    Postat 12 aprilie 2016

EI centrată pe copil în raionul Hîncești
EI centrată pe copil în raionul Hîncești
EI centrată pe copil în raionul Hîncești
EI centrată pe copil în raionul Hîncești
EI centrată pe copil în raionul Hîncești
EI centrată pe copil în raionul Hîncești
Button Home Button Top of Page