PENTRU INFORMARE: RESPONSABILILOR BAC_GIMNAZIU_2015
Button Back

Clama
  • PENTRU INFORMARE: RESPONSABILILOR BAC_GIMNAZIU_2015

    ANEXA 1 BAC 2015, generată din SAPD va fi prezentată după verificarea Comisiei raionale, în două exemplare, cu toate semnăturile respective. Responsabilul BAC 2015 din cadrul instituției după verificarea Anexei 1 de către Comisia raională, este obligat să faca print-screen-urile la toți elevii absolventi și să le remiteți în format electronic la adresaalexcristy77@mail.ru

    Directorul instituţiei de învăţămînt:

    •Pct.25, lit.f) - Directorul instituţiei de învăţămînt transmite datele privind situaţia şcolară încheiată pentru clasa a X-XII-a a candidaţilor la bacalaureat, în variantă imprimată, documentată cu ştampila instituţiei de învăţămînt, către direcţiile generale raionale/ municipale de învăţămînt, tineret şi sport sau …, fiind direct responsabil de corectitudinea lor, la fel şi de celelalte date transmise cu privire la candidaţi (conform SAPD), pe care le confirmă prin semnătură şi prin aplicarea ştampilei instituţiei.

    •Pct. 25 lit.g) Directorul instituţiei de învăţămînt transmite, în variantă imprimată, documentată cu ştampila instituţiei de învăţămînt, tabelul nominal şi tabelul mediei şcolare la disciplinele de examen, conform Anexei nr.2 la metodologie, la Centrul de Bacalaureat.

    •Pct. 25 lit.h) Directorul instituţiei de învăţămînt transmite Preşedintelui Centrului de Bacalaureat cîte o copie a diplomei de gradul I, II şi III ce confirmă performanţele elevilor la olimpiadele republicane/ internaţionale pe discipline şcolare.

    Secretarul Centrului de BAC după confirmarea corectitudinii Anexelor 1 din SAPD ale instituțiilor de către Comisia raională:

    Pct.29, lit.b) – generează variantă imprimată a tabelului nominal şi a tabelului mediei şcolare la disciplinele de examen, conform Anexei nr.2 la metodologie, o transmite instituţiilor de învăţămînt, arondate la Centrul de Bacalaureat respectiv, pentru verificare, autentificare şi remiterea listelor, documentate prin ştampilă;

    Pct.29, lit.c) - întocmeşte, conform prevederilor SAPD în ordine alfabetică, după profiluri, listele nominale ale candidaţilor pe întreg Centrul de Bacalaureat pînă la începutul primei probe de examen şi afişează, listele respective, la avizierul Centrului de Bacalaureat şi pe uşile sălilor de examen, cu 24 de ore înainte de fiecare probă de examen.

     

     

    În atenţia secretarului Centrului de Bacalaureat

                Se va solicita de la fiecare instituție arondată extrasul din ordinul cu privire la admiterea elevilor la examenul de bacalaureat (candidaţi admişi, candidaţi neadmişi), o notă informativă cu lista nominală a elevilor care au refuzat să susţină examenul de bacalaureat şi/sau a celor exmatriculaţi.

                Elevii neadmiși la examenul de bacalaureat, elevii care au refuzat susţinerea examenului, elevii care au fost exmatriculaţi nu se vor regăsi în listele elevilor pentru examen, respectiv nu vor fi trecuți în sălile de examen pentru ziua respectivă de examen. Elevii olimpici şi elevii care vor avea nota „10” din oficiu la limba străină nu se vor regăsi în listele pe săli pentru ziua probei respective. Toate listele candidaţilor pentru fiecare zi de examen vor fi generate pîna la 02 iunie 2015.

                Centrele de bacalaureat la care sunt instituţii cu profil Arte, Sport, Tehnologic vor solicita Borderourile pentru proba practică (Anexa 6 la metodologie) de la instituţia desemnată pentru susţinerea acestei probe.

                Centrul de bacalaureat va asigura desfăşurarea regulamentară a examenului de bacalaureat pentru candidaţii care necesită condiţii speciale în conformitate cu decizia Comisiei Naţionale de Examene, care este validată prin ordinul ministrului educaţiei.

     

    •         Pct.84 - Sălile pentru susţinerea probelor sînt, în prealabil, adaptate activităţilor respective, prin eliminarea oricăror materiale didactice ce ar putea influenţa candidaţii în realizarea acestora.

    •         Pct.85 - Pe uşa fiecărei săli se afişează lista nominală a candidaţilor (numele, prenumele, limba de instruire), repartizaţi în sala respectivă.

    •         Pct.86 - Candidaţii sînt repartizaţi în sălile de examen cîte unul în bancă, în ordine alfabetică, după profiluri,  conform listelor afişate. În fiecare sală de examen vor fi repartizaţi cel puţin 10 candidaţi.

    •         Pct.87 - Candidaţii semnează o declaraţie, în fiecare zi de examen, pînă la începutul probei de examen, conform Anexei nr.8 la metodologie.

    •         Pct.88 - La proba de geografie, candidaţilor li se permite să între în sala de examen cu atlasul şcolar pentru geografia fizică şi geografia umană, iar la proba de matematică, fizică, informatică - creion simplu, riglă, radieră. La celelalte probe de examen, candidaţii au doar pix cu cerneală albastră.

    •         Pct.33 - În sălile de examen se repartizează cîte doi asistenţi la fiecare 30 de candidaţi, dar nu mai puţin de 2 asistenţi într-o sală.

    •         Pct.79 - Accesul candidaţilor în sălile de examen este permis în baza actului de identitate (buletin de identitate sau permis de şedere pentru cetăţenii străini care îşi fac studiile în Republica Moldova) cu 30 de minute înainte de începerea probei.

     

    •         Pct.95 - Pentru susţinerea probelor scrise, candidaţii primesc teste personalizate, la rezolvarea cărora utilizează pix cu cerneală albastră, şi maculatoare. Maculatorul reprezintă trei foi A4 capsate şi documentate cu ştampila/antetul Centrului de Bacalaureat. Maculatoarele se repartizează candidaţilor înainte de începutul probei.

    •         Pct.103 - Înscrierea numelui candidatului pe testul de examen sau inscripţionarea oricărui alt semn distinctiv, care permite eventuala identificare a lucrării în comisiile republicane de evaluare, se consideră drept încălcare a prevederilor metodologiei, fapt pentru care lucrările de acest tip vor fi excluse din procedura de verificare cu menţiunea „test anulat pentru semn”.

    •         Pct.104 – Maculatoarele, …, pentru că nu se verifică, şi vor fi ulterior transmise în instituţuiile de învăţămînt, …

     

    •         Pct.116 - Cererile pentru contestaţii sînt primite şi înregistrate la Centrul de Bacalaureat, în decurs de 48 de ore din momentul afişării rezultatelor la avizierul Centrului de Bacalaureat, în limitele zilei de muncă (9.00 – 18.00).

    •         Pct.117 - Candidatul are dreptul doar o singură dată sa-şi vadă lucrarea/lucrările în cele 48 de ore care se acordă pentru procedura respectivă.

    •         Pct.118 - Secretarul  Centrului de Bacalaureat, indică, pe foaia de titlu a lucrării respective, numerele de rînd ale itemilor, care urmează să fie reevaluaţi, închid, prin dublă îndoire, colţul drept de sus al foii de titlu în care sînt trecute datele personale ale candidatului, lipind, ulterior, cu bandă adezivă partea îndoită, acoperă cu o panglică de hîrtie şi lipesc cu bandă adezivă codul lucrării, care a fost atribuit de către preşedintele Comisiei Republicane de Evaluare a lucrărilor de examen.

    •         Pct.119 - Lucrările candidaţilor, în care se atestă erori de calcul a scorului pe test, se prezintă Comisiei Republicane de Examinare a Contestaţilor în plic aparte. Pe foaia de titlu secretarul centrului de bacalaureat va scrie „pentru recalcularea scorului de pe test”.

     

    Sesiunea suplimentară

    •         Pct.72 - Candidaţii care au luat note insuficiente în sesiunea de bază au dreptul să susţină, la cerere, repetat, probele de examen respective în sesiunea suplimentară. Aceşti candidaţi nu au dreptul să conteste rezultatele din sesiunea suplimentară.

    •         Pct.73 - Candidaţii care vor susţine repetat unele probe ale examenului de bacalaureat în sesiunea suplimentară vor depune o cerere, conform Anexei nr.10 la metodologie, în scris la Centrul de Bacalaureat timp de 48 de ore de la afişarea rezultatelor contestaţiilor din sesiunea de bază.

    Centrele de bacalaureat vor prezenta varianta electronică şi imprimată, documentată cu ştampila şi semnătura preşedintelui centrului de bacalaureat, a fişierului Excel cu datele candidaţilor pentru sesiunea suplimentară către Comisia Raională /Municipală de Examene, în termenele stabilite de agenţie

    •         Pct. 147 Nu se permite colectarea sau favorizarea acţiunilor de colectare a fondurilor materiale sau băneşti de la orice persoană fizică ori juridică, în legătură cu examenul de bacalaureat. Cheltuielile pentru organizarea şi desfăşurarea acestora sînt asigurate din bugetul de stat în conformitate cu Hotărîrea Guvernului nr. 391 din 28.05.2014, „Cu privire la acţiunile de organizare şi desfăşurare a examenelor de absolvire a nivelurilor de învăţămînt”. 

    •         Pct. 148 Borderourile de notare, procesele-verbale se păstrează în arhiva Centrului de Bacalaureat, în decurs de 5 ani.

    •         Pct.149 Lucrările de examen, extrasul din procesul-verbal, conform Anexei nr. 4 la metodologie se păstrează în arhiva instituţiei în care şi-au făcut studiile candidaţii, în decurs de 5 ani, iar maculatoarele 1 an.

    •         Pct.150 Nu se admite eliberarea lucrărilor de examen şi a copiilor acestora

     

    SANCȚIUNI

    •         Pct.144 Încălcările comise de către candidaţi la aplicarea metodologiei reclamă sancţiuni, după cum urmează:

    •         a) candidaţii care au fraudat examenul de bacalaureat sau care nu au respectat prevederile de la pct.90 şi/sau pct.91, sînt eliminaţi de la proba de examen şi sînt declaraţi „eliminaţi din examen”, iar testele acestora sînt anulate cu menţiunea „test anulat pentru fraudă”; acest fapt este consemnat printr-un proces verbal, conform Anexei nr.12 la metodologie; la procesul verbal se anexează copia declaraţiei candidatului;

    •         b) candidaţii eliminaţi din examen nu au dreptul de a participa la probele următoare ale examenului şi nici la sesiunea suplimentară; ei vor relua susţinerea integrală a examenului de bacalaureat în sesiunea de bază în următorul an, fără posibilitatea recunoaşterii notelor la probele susţinute anterior eliminării;

    •         c) în cazul în care frauda, comisă de către candidat, este constatată după încheierea examenului de bacalaureat, Comisia Naţională de Examene modifică rezultatele, în sensul că respectivul candidat este  declarat „eliminat din examen”;

    •         d) dacă pentru candidaţii aflaţi în situaţia menţionată la lit.c) pct.144 au fost tipărite diplomele de bacalaureat, atunci se procedează astfel:

    •         1) în cazul în care diploma de bacalaureat nu a fost eliberată candidatului, atunci aceasta se anulează;

    •         2) în cazul în care diploma de bacalaureat a fost eliberată candidatului, atunci Comisia Naţională de Examene propune instanţei de judecată anularea diplomei respective.

    •         Pct.145  Încălcările comise de către Preşedinţi ai centrelor de bacalaureat, centrelor republicane de evaluare a lucrărilor de examen, comisii republicane de evaluare a lucrărilor de examen, comisii republicane de examinare a contestaţiilor, secretari şi asistenţi la aplicarea prezentei metodologii reclamă sancţiuni, după cum urmează:

    •         b) preşedinţii centrelor de bacalaureat, centrelor republicane de evaluare a lucrărilor de examen, comisiilor republicane de evaluare a lucrărilor de examen, comisiilor republicane de examinare a contestaţiilor, secretarii şi asistenţii care nu respectă prevederile metodologiei (furnizarea soluţiilor subiectelor, înlocuiri sau falsificări de lucrări, modificări de note, admiterea copierii sau orice alte modalităţi de fraudare a examenului de bacalaureat) sau manifestă neglijenţă în exercitarea atribuţiilor (tolerarea acţiunilor sau intenţiilor de încălcare a prevederilor prezentei metodologii de către candidaţi, părăsirea nejustificată a sălii de examen sau alte acţiuni/inacţiuni) sînt sancţionaţi, conform Codului Muncii al Republicii Moldova nr.154-XV din 28.03.2003 (art.86, art.206), precum şi sînt sesizate organele de drept competente.

     

    PENTRU RESPONSABILII GIMNAZIU 2015:

    LA ELEVII CU PEI DIN CLASELE MICI (CU CERTIFICATE) LA CELE 3 DISCIPLINI: ED.PLASTICĂ, ED.MUZICALĂ ȘI ȘTIINȚE, UNDE NU AU NOTE  - atunci se șterg aceste 3 discipline de la elevii dați.

     

    Responsabil: G.Țurcanu

    Postat 28 mai 2015

Documente anexate

Nr Titlul documentelor anexate
1120 PENTRU INFORMARE: RESPONSABILILOR BAC_GIMNAZIU_2015 (PENTRU INFORMARE RESPONSABILILLOR_SAPD_GIMNAZIU_mai2015.doc)
Button Home Button Top of Page