-
Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, ediția a XXV-a, 2023
În perioada 4 – 7 mai, Pavilionul Central MOLDEXPO și-a deschis larg ușile, pentru a găzdui cea de-a XXV-a ediție a Salonului de Carte pentru Copii și Tineret.
Organizatorii acestui Eveniment: Secția Națională din Republica Moldova a Consiliului Internațional a Cărții pentru Copii și Tineret, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Institutul de Cultură Român „Mihai EMINESCU”, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion CREANGĂ”, Uniunea Editorilor din Republica Moldova, Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova, și-au propus să adune carte de la peste 50 de edituri din țară și din străinătate, în același loc, cu un generic sugestiv „Cartea bună ne adună”.
În cadrul Salonului au avut loc circa 45 de lansări de carte, întâlniri cu scriitori, sesiuni de autografe, ateliere de creație, expoziții de ilustrații de carte.
În pavilioanele expoziționale vizitatorii au putut vedea carte pentru copii, carte științifică, beletristică, publicistică, CD-uri, jocuri, etc., oferindu-li-se posibilitatea să rasfoiască, să procure, să obțină un autograf de la scriitorul îndrăgit.
Direcția Învățământ a dat curs invitației Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion CREANGĂ”, de a vizita Salonul de carte. S-a decis de a merge la data de 5 mai, zi în care urmau să aibă loc două lansări de carte:
„Creatori, purtători și admiratori ai costumului tradițional în secolul al XXI-lea”, autoare Varvara BUZILĂ, etnograf și muzeograf;
„Antologie de texte folclorice ale obiceiurilor de iarnă”, de Mariana COCIERU.
Instituțiile, care urmau să mergă la Salon, nu au fost selectate întâmplător. E cunoscut faptul că elevii din GM Fundul Galbenei și din GM „Anton Bunduchi” Buțeni sunt educați în spiritul valorilor culturale naționale, devenind ei înșiși niște păstrători și promotori ai Tezaurului neamului. Formațiile etno- folclorice din aceste instituții sunt binecunoscute publicului din raion și din republică.
Cei 16 elevi au fost impresionați de modul original al Varvarei BUZILĂ de a prezenta cartea, îmbrăcând costumul național și vorbindu-le, îndeosebi despre „Cămașa cu altiță”, care a fost inclusă în patrimoniul imaterial UNESCO.
Mariana COCIERU și-a construit prezentarea, dialogând cu spectatorii, adresându-le întrebări, provocându-i la confesiuni.
Grație vizitei, în colecțiile de carte a bibliotecilor școlare au intrat aceste antologii valoroase, cu autografele autoarelor. Bibliotecarele - Tatiana BARCARI (GM „Antonie Bunduchi” Buțeni) și Tatiana STATI (GM Fundul Galbenei ) au dat tinerilor învățăcei un exemplu demn de urmat prin faptul că au cumpărat carte bună, și, deci, scumpă, din banii proprii. Elevii au apreciat gestul, procurând și ei cartea, care le „făcea cu ochiul” .
La final, toți vizitatorii mici și mari au primit cartea - surpriză a Salonului- „Ștrengărița”, semnată de mult îndrăgita scriitoare, Claudia PARTOLE.
Mulțumim organizatorilor pentru acest Festival de inteligență, educație, erudiție.
Vera BUIUC, sp.principal, metodist
https://www.facebook.com/photo/?fbid=773849961008787&set=pcb.773850511008732
Postat 12 mai 2023
Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, ediția a XXV-a, 2023