-
Comunicat de presă: seminarul cu profesorii de Limba și literatura română
Comunicat de presă
Marți, 09 octombrie 2018, în satul natal al publicistului Constantin Tănase, Nemțeni, s-au reunit profesorii de limbă și literatură română, abordând un subiect sensibil, dar actual "Elaborarea Planului Educațional Individualizat. Curriculum adaptat și modificat la limba și literatura română".
Acest seminar teoretico-practic s-a desfășurat având drept reper prioritatea enunțată de către UNESCO: "Școlile trebuie să fie compatibile cu toți copiii, indiferent de condiționările fizice, intelectuale, sociale, emoționale, lingvistice sau de altă natură". Pornind de la acest deziderat, dna Mardare Galina, director al instituției,a făcut o trecere în revistă a istoriei școlii, care a constituit rampa de lansare pentru multiple personalități remarcante ale neamului, precum Constantin Tănase, Timotei Bătrînu, Angela Păduraru, Vera Tănase, etc.
Subiectul abordat, deși unul sensibil, a fost abordat cu maximă responsabilitate de către participanți, care au fost ghidați de către dna Valentina Tonu, șef al Direcției Învățământ Hâncești, dna Valentina Ungureanu, psihopedagog în cadrul SAP-ului raional, dna Bicioc Elena, profesor în Liceul Teoretic Lăpușna și dna Oxana Scutaru, specialist principal al Direcției Învățământ Hâncești. În acest context, a fost subliniat că fiecare copil are dreptul la o educație de calitate, iar Curriculum adaptat sau cel modificat constituie un element în plus de a demonstra că școala este prietenoasă copilului, că rămâne prioritără incluziunea tuturor copiilor.
Au prezentat ore publice cadrele didactice Tohilat Lidia, Iovu Ana, Nicolau Angela, având drept obiectiv incluziunea elevilor cu CES. Orele au fost apreciate cu calificativul bine, dat fiind talentul pedagogic demonstrat, dar și sensibilizarea în legătură cu subiectul propus. Elevii au prezentat un program artistic cu genericul: "Toamna vieții unui dascăl", amintind participanților, o dată în plus, că rămân speciali prin tot ce fac pentru tânăra generație.
Concluziile seminarului teoretico-practic au vizat modul de abordare a copiilor cu cerințe educaționale speciale, necesitatea de a interveni optim și în termen pentru a da o nouă șansă elevului și, prin aceasta, de a oferi dreptul la un viitor acasă tuturor copiilor. Rămâne delicat aspectul ce ține de cuantificarea și salarizarea volumului de muncă suplimentară, pe care o prevede această categorie de elevi, dar, fără îndoială, profesorii nu pot aștepta. Elevii sunt în clasă și ne așteaptă pregătiți și dornici de a explora noi culmi.
Elena COLȚA, LT”M.Eminescu”
Postat 10 octombrie 2018
Comunicat de presă: seminarul cu profesorii de Limba și literatura română