COMUNICAT DE PRESĂ: CONCURSUL RAIONAL AL CERCURILOR DRAMATICE
Button Back

Clama
  • COMUNICAT DE PRESĂ: CONCURSUL RAIONAL AL CERCURILOR DRAMATICE

    La data de 15 martie, curent, scena LT ”Mihai Eminescu” a găzduit concursul raional al cercurilor dramatice. Peste 150 de elevi (14 colective) s-au întrecut în spectacole teatrale.

    Evoluările ne-au demonstra că teatrul devine din ce în ce mai popular printre elevi. Ajuns la ce-a de a IV-a ediție, concursul ne demonstrează că teatrul școlar devine o manieră utilă și plăcută de petrecere a timpului liber, contribuind semnificativ la autocunoașterea copiilor, la modelarea lor, la adaptarea lor socială: unii conducători ai reușit să integreze cu succes în trupe copii cu CES (colectivul din GM Bălceana).

    Concursul ne-a arătat că unii conducători de cerc au lucrat luni de zile cu elevii pentru a-i apropia  de personajele, căroara le-au dat viață scenică (GM Mingir, LT ”Mihai Eminescu”, LT ”Mihail Sadoveanu”, LT ”Universum” ș. a.) A fost îmbucurător  că unele colective au ales ca tip de expresie teatrală – păpușile (LT ”Universum”).

    E de menționat faptul, că reperoriul trupelor teatrale școlare a crescut calitativ, apelînd la operele scriitorilor autohtoni notorii: Ion Druță, Dumitru Matcovsci, Pavel Bechet (GM Drăgușenii Noi, GM Negrea, LT ”Mihail Sadoveanu” , GM Bobeica). Cinci colective au pledat pentru adaptări din opera Marelui Ion Creangă: GM Mingir, GM Cățeleni, LT ”Ștefan Holban”, GM Fundul Galbenii, GM Bălceana. Majoritatea grupurilor care au evoluat au selectat cu grijă coloana sonoră, decorul, costumul  (LT ”Mihai Eminescu”, GM Bobeica, GM Fundul Galbenii, GM Negrea, GM Fundul Galbenii, LT ”Universul”). 

    Am vrea să atenționăm conducătorii de cerc să lucreze mai mult asupra dicției. Marea majoritate a actorilor din scenă nu prea erau auziți bine în sală, discursul fiind abia deslușit, căci se vorbea nu din diafragmă, cum trebuie să vorbească un actor, care nu utilizează microfonul, dar cu vocea din gât. Mentorii trebuie să folosească mai multe tehnici de relaxare , întărire, încălzire  a mușchilor faciali, linguatici și a  diafragmei. 

    Școala este o instituție care educă prin tot ce face și e necesar ca repertoriul să fie selectat conform vârstei elevilor-actori și a spectatorului - țintă. În jocul copiilor s-au observat unele subtilități amoroase, care au ridicat multe semne de întrebare. 

    În general, pregătirea a fost satisfăcătoare. Bucățile dramatice ne-au oferit prilej de a reflecta asupra naturii relațiilor umane, de a analiza psihologic și moral personajele enigmatice ale satului moldovenesc.

    Totalurile concursului cercurilor dramatice (se anexează):

     

    ex. Vera Buiuc

    tel. 026923776

     

    Postat 17 martie 2017

Documente anexate

Nr Titlul documentelor anexate
2101 COMUNICAT DE PRESĂ: CONCURSUL RAIONAL AL CERCURILOR DRAMATICE (Comunicat de presă_Totalurile concursului cercurilor dramatice_15-03-2017.doc)
Button Home Button Top of Page