-
Comunicat de presă: Seminarul raional cu profesorii catedrei ,,Educație socioumanistică,, Formarea competenței „A învăța să înveți”.
Pornid de la ideea că ,,Învăţătura este frumuseţea cea mai aleasă a omului, avere ascunsă şi tăinuită ” ... aducem la cunoștință opiniei pedagogice, că în noiembrie 2016, în incinta LT„ Ștefan Holban” , Cărpineni, DÎ Hâncești a desfășurat seminarul raional cu profesorii de istorie, geografie și educație civică : Formarea competenței „A învăța să înveți”, avîndu-i ca formatori pe specialistul la disciplină Chetraru Ana, directorul gm. Călmățui Dodu Nicolae, profesoara gm. Negrea Obleac Olga și profesori de la aceiași catedră a LT,,Șțefan Holban” , Profesorii Briceag Galina , Grinciuc Svetlana , Catan Eugenia, Păduraru Lidia, Mandîș Sergiu cu prisosință de profesionalism au demonstrat în realizărea proiectării și a demersului didactic la clasă ( prin procedeele, metodele și formele de lucru, resursele didactice de la tradiționale la moderne) cum formează la discipolii lor atitudinea conștientă față de actul învățării și construirea propriei cariere. Participanții la seminar au marcat activitatea corpului profesoral al instituției de a-l scoate pe elev din sfera pasivității, din poziția din simplu consumator de informație și a-l antrena prin toate capacitățile, abilitățile deja dobîndite în procesul continuu de învățare și descoperire a noului. Aici se deschid mințile, se răsădește în ele scînteia care pe parcursul vieții acestor tineri se va transforma în rîvnă pentru Pămîntul care i-a crescut, pasiunea pentru Versul venit din limba română, dragostea pentru înnaintași și dascălii ce i-au învățat a învăța. La paragraful „Schimb de experiență” toți profesorii au apreciat prezentarea d-nlui Dodu Nicolae, gm Călmățui și a d-nei Obleac Olga, gm. Negrea despre rolul evaluării formative în formarea la elevi a competenței de a-i învăța să învețe pentru popriile performanțe. Au fost prezentate secvențe din practica profesorală și managerială a gm .Călmățui, care au demonstrat cum profesorul trebuiește și reușește să-i învețe pe discipolii săi să dobîndească competența da a învăța, să învețe pentru tot restul vieții. Comunicarea d-nei Obleac a făcut lumină în special în impactul predării problemelor ce țin de local și universal asupra consolidării cunoștințelor despre aceste evenimente și dobîndirii competenței care l-ar ajuta să-și traseze propriul comportament și a putea lua atitudine cetățenească în prezentul și viitorul său. Profesorii de la catedra ,,Educație socioumanistică”mulțumesc echipei manageriale a LT„Ștefan Holban” , profesorilor implicați și formatorilor și ținem să amintim tuturor colegilor de spusele lui Anatole France, care rămîn a fi actuale în toate timpurile ... ,, Nu vă mîndriți cu predarea unui număr mare de cunoștințe.., Stîrniți numai curiozitatea. Mulțumiți-vă să deschideți mințile, nu le supraîncărcați.., Puneți în ele scînteia,,
Postat 01 decembrie 2016
Comunicat de presă: Seminarul raional cu profesorii catedrei ,,Educație socioumanistică,, Formarea competenței „A învăța să înveți”.