Comunicat de presă
Button Back

Clama
  • Comunicat de presă

    Comunicat de presă

     Conferința științifică a cadrelor didactice cu genericul: :,,Școala de mîine-oportunități de formare a competențelor pentru viață” s-a desfășurat la 24 aprilie 2015, în incinta LT,,M.Sadoveanu”.

    La Conferință au participat peste 80 de cadre didactice ce predau diverse disciplini școlare.

        În  cuvîntul de salut, dna Valentina Tonu, șeful Direcției Învățămînt Hîncești, a menționat  că  „Elevul trebuie învăţat să-nţeleagă cum să plaseze ceea ce acumulează în context economic şi social şi să-şi dezvolte un sistem corect de valori. Tendinţa şcolii: cea de astăzi şi cea de mâine, îndeosebi, este cea a specializării. Educaţia va trebui făcută în raport cu ceea ce-i cere societatea, nu după criterii artificiale. Clasele primare vor urmări alfabetizarea, iar gimnaziul aprofundarea unor cunoştinţe generale şi a unor norme morale şi civice, pe care generaţia mijlocie le posedă într-o măsură discutabilă. Liceul, şcoala profesională trebuie să ofere şanse reale adolescentului să-şi formeze şi aprofundeze competenţele pentru viaţă, să-l apropie de meseria pe care vrea s-o îmbrăţişeze. În şcoală scopul activităţii se centrează pe educaţia caracterului, inteligenţei, sensibilităţii, voinţei şi atitudinilor, pe educaţia ecologică, educaţia multiculturală, educaţia patriotică”. În același context  s-a făcut referință  şi la necesitatea informatizării şi posibilitatea realizării acesteia în procesul de instruire, care rămîne a fi  o altă direcţie prioritară a şcolii de mîine.

    În cadrul Conferinței s-a realizat promovarea experienței avansate a cadrelor didactice de la toate treptele de școlaritate: grădiniță, gimnaziu, liceu cu următoarele comunicări:

    1.      Plăcintă Zinaida, educatoare, gr.did. doi, Grădinița Buțeni ,,Eficacitatea lucrului la panouri”

    2.      Levinschi Nina, învăţătoare, gr.did. doi, ȘP Stolniceni ,,Metode interactive de predare/învăţare”

    3.      Vîlcu  Veronica, prof. de chimie, gr.did.întîi,  LT,,M.Sadoveanu”

     ,,Analiza  rezolvării  problemelor la chimie, utilizînd calculatorul”

    4.      Copăceanu Roman, prof. de matematică, gr.did. superior,  LT,,Șt.Holban”  ,,Aplicaţii interdisciplinare la orele de matematică”

    5.      Briceag Galina, prof. de istorie, gr.did. doi, LT,,Șt.Holban”, ,,Şcoala viitorului-competenţele necesare pentru a avea succese în sec.XXI”.

       În cadrul comunicărilor în plen, cadrele didactice s-au referit la  necesitatea  și promovarea lecturii  la toate treptele de instruire.

         Prin implementarea Strategiei 2020 Ministerul Educaţiei propune schimbarea accentelor în educaţie în favoarea calităţii procesului educaţional şi a competenţelor pe care tinerii trebuie să le  obţină  în procesul educaţional, deoarece succesul individului depinde de capacitatea sa de adaptare la schimbări şi învăţare continuă, iar sistemul educaţional trebuie să ofere mediul adecvat pentru dezvoltarea acestor capacităţi. Această concepție este   prioritară pentru Direcția Învățămînt  și trebuie să devină prioritară pentru întregul sistem educațional al raionului Hîncești.

        În acest context, cadrele didactice din învăţămîntul preşcolar, primar, gimnazial şi liceal au analizat în atelierele de specialitate şi în plenul Conferinţei Ştiinţifice Raionale a cadrelor didactice  faptul că vectorul prioritar în anul de studii 2015-2016 îi revine schimbării atitudinii cadrului didactic, al factorilor de decizie, dar şi a membrilor comunităţii în raport cu elevii, iar şcoala  să devină un centru educaţional care oferă servicii în vederea rezolvării unor probleme cu care aceştia se confruntă în viaţa reală.

                În contextul Codului  Educaţiei, societatea are nevoie de îmbunătăţirea proiectării, organizării şi desfăşurării procesului educaţional din perspectiva elevului-subiect al învăţării, într-o şcoală prietenoasă copilului. Iar cadrele didactice, sunt cele mai interesate de a avea condiţii bune de muncă în şcoli cu randament înalt şi eficiente, în care elevii să înveţe cu plăcere, misiunea  pedagogului fiind  să-l înveţe a învăţa.

                Experienţele cadrelor didactice ( Plăcintă Z., Levinschi N., Vîlcu V., Copăceanu R., Briceag G.) , promovate în cadrul Conferinţei, au demonstrat că educaţia presupune inovaţie şi creaţie. Iar diseminarea practicilor bune va favoriza asigurarea unui învăţămînt de calitate.

        În rezultatul dezbaterilor din cadrul Conferinţei Ştiinţifice Raionale a cadrelor didactice au fost înaintate următoarele propuneri de soluţionare a problemelor:

    ·        Elaborarea curriculum-ului „Dezvoltarea competenţelor de comunicare ale elevilor” la nivel de Autoritate Locală de Specialitate în Domeniul Educaţiei;

    ·        Monitorizarea comunicării scrise/orale a elevilor să se realizeze nu numai de către profesorii de limbă şi literatură română, dar de către toate cadrele didactice, deoarece competenţa de „Comunicare în limba română” este obligatorie pentru toate disciplinele şcolare;

    ·        Creşterea relevanţei procesului educaţional în raport cu nevoile elevilor, în vederea asigurării competenţelor-cheie, prin elaborarea şi implementarea de activităţi şi programe opţionale şi extracurriculare, ce vizează dezvoltarea abilităţilor de viaţă ale elevilor;

    ·        Extinderea procesului de predare-învăţare-evaluare spre conştientizarea necesităţii implementării pluridisiciplinarităţii, în scopul formării  competenţelor antreprenoriale, pentru integrarea copiulului în mediul social oferit;

    ·        Crearea parteneriatului educaţional prin comunicare şi încredere reciprocă între pedagogi şi părinţi;

    ·        Informatizarea unităţilor de învăţămînt;

    ·        Instituirea Centrului Regional de Excelenţă;

    ·        Digitalizarea materialelor didactice.

    Postat 12 mai 2015

Documente anexate

Nr Titlul documentelor anexate
1082 Materiale Power Point Conferinta (Power Point.zip)
Button Home Button Top of Page